Worden hoortoestellen vergoed?

Gepubliceerd op 22 oktober 2024 om 14:25

Vergoeding hoortoestellen

Naast kwaliteit en comfort speelt de prijs natuurlijk ook altijd mee bij het kiezen voor een hoortoestel. Een duurder hoortoestel biedt vele functies en kan over het algemeen ook in moeilijke luistersituaties goed presteren. Ook de goedkopere apparaten kunnen goede kwaliteit leveren. Alleen zul je moeten inleveren op enkele functies en kan het apparaat mogelijk niet in alle luistersituaties dezelfde kwaliteit leveren.


Hoeveel wordt een hoortoestel vergoed?

Een gehoorapparaat of hoortoestel wordt meestal wel grotendeels en soms volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Lees hierover meer op de website van de Consumentenbond en kijk vooral ook bij je eigen zorgverzekeraar voor de specifieke voorwaarden die gelden voor de vergoeding van een hoortoestel. Een aantal belangrijke punten zijn echter bij vrijwel elke zorgverzekeraar hetzelfde:

 

  • Vanuit de basisverzekering wordt 75% vergoed, dit telt mee voor je eigen risico
  • Je betaalt de overige 25% zelf; dit is de eigen bijdrage
  • Vanuit een aanvullende verzekering kun je deze eigen bijdrage ook (deels) vergoed krijgen

 

Deze vergoeding geldt doorgaans alleen wanneer je een hoortoestel bij een gecontracteerde audicien koopt; doe je dit niet, dan krijg je (een deel van) het marktconforme tarief vergoed. Ook geldt de vergoeding alleen wanneer je een hoortoestel aanschaft dat bij je past. Dit moet de audicien vaststellen volgens het Keuzeprotocol Hoorzorg 2.0. Hierbij wordt vastgesteld in welke categorie gehoorproblemen je valt. Categorie 1 is ‘milde gehoorproblemen’ en dit loopt op tot categorie 5 ‘zeer ernstige gehoorproblemen’. Hoe complexer het gehoorprobleem, des te geavanceerder het hoortoestel. Wil je een hoortoestel dat buiten de categorie valt waarop de audicien jou heeft ingeschaald? Dan betaal je het gehoorapparaat zelf. Ook de meest geavanceerde hoortoestellen die buiten deze categorieën vallen, worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.