Hoe kies je het juiste incontinentiemateriaal?

Gepubliceerd op 31 juli 2024 om 21:16

Er zijn in Nederland ongeveer 1,6 miljoen mensen die last hebben van incontinentie. Hierbij ervaren zij ongewenst verlies van urine of ontlasting. Dit leidt vaak tot schaamte of angst voor nare geurtjes. Soms zijn mensen zelfs bang om de deur uit te gaan en een ongelukje te krijgen. Mede daarom is het vinden van het juiste incontinentiemateriaal zo belangrijk! Goed incontinentiemateriaal zal ervoor zorgen dat je je prettiger voelt en minder snel een ongelukje hebt. Bovendien kan verkeerd incontinentiemateriaal leiden tot verschillende problemen. Van lichte huidirritaties tot ernstig vochtletsel.

 

 

Hoe kies je het juiste incontinentiemateriaal?

Maar hoe kom je dan tot de beste keuze? Daarvoor zijn een aantal factoren belangrijk

  • Ten eerste: hoeveel urine je verliest. Als je enkele druppeltjes verliest, dan kun je het misschien af met een inlegger. Verlies je meer, dan is een broekje mogelijk een beter alternatief.
  • Daarnaast is het belangrijk te kijken naar je dagelijkse activiteiten. Als je normaal gesproken erg actief bent, dan is het fijn dat je een product hebt dat goed aansluit en niet afzakt. Ben je bedlegerig? Dan is het misschien fijner om voor materiaal te kiezen wat door de zorg makkelijk is om te bevestigen terwijl je ligt.
  • Ook kun je voorkeur hebben voor een bepaald merk. De bekendste merken bieden in principe allemaal goede kwaliteit. De merken incontinentiemateriaal die je het meest tegenkomt zijn TENA, Abena, Always en Depend. Alle producten van TENA (en Depend) vind je overigens bij Hulpmiddelonline.nl. Mocht je daar niet vinden wat je zoekt, dan kun je ook altijd eens bij DeOnlineDrogist kijken. Deze online drogisterij heeft ook een groot assortiment aan incontinentiemateriaal van zowel de bekende als minder bekende merken.
  • Ten slotte is het belangrijk om goed naar de maat van het product te kijken. Het is een fabel dat grotere broekjes meer opnemen. Je wil niet dat een broekje te wijd om de benen zit, dit vergroot namelijk de kans op doorlekken. Ook de dikte van het product zegt niks over de mate van absorptie. Tegenwoordig zitten er namelijk super absorberende middelen in het incontinentiemateriaal verwerkt en deze zijn dan ook in staat zijn om grote hoeveelheden urine op te vangen. Het product blijft dun, maar is toch super absorberend. Als een dikker product je toch meer gemoedsrust geeft, is dit echter ook helemaal prima.

 

Oké, nu weet je een beetje waar je op moet letten bij de aanschaf van incontinentiemateriaal. Maar welke vormen van incontinentiemateriaal zijn er dan en welke is het beste voor jou? Speciaal voor jou hebben we de verschillende soorten materialen, waarvoor ze gebruikt worden en de voor- en nadelen op een rij gezet:

 

De inlegger

Ook wel incontinentieverbandje genoemd. Er bestaan vele soorten inleggers, voor zowel mannen als vrouwen. Er zijn inleggers voor de opvang van druppeltjes, maar ook voor grote hoeveelheden urine. Ze variëren dan ook in grootte en dikte. Ook bij incontinentie van ontlasting kunnen inleggers worden gebruikt.

 

Voordelen:

  • Inleggers zijn ideaal om mee te nemen in een tas, ze nemen namelijk weinig ruimte in beslag.
  • Inleggers zijn vaak voordeliger dan andere producten.

 

Het incontinentiebroekje / de pants

Bij het verlies van grotere hoeveelheden urine kiezen veel mensen voor een incontinentiebroekje, ook wel pants genoemd. Deze heeft een elastieken band en draag je net zoals een onderbroek. Ze zijn er in verschillende kleuren en zelfs in elegante dessins. De pants zijn vooral erg populair, doordat ze erg fijn zitten en niet afzakken. Ze zijn echter wel wat duurder.

 

Voordelen:

  • Het draagcomfort is bij de pants het grootst, het zit net als een normale onderbroek.
  • Er zijn verschillende dessins en materialen beschikbaar.

 

De slip

De slip doet velen een beetje denken aan een luier, zoals bij baby’s gebruikt wordt. Hierdoor voelen sommige mensen zich er dan ook niet prettig bij. Het wordt vooral gebruikt bij zware incontinentie en kan dan ook veel absorberen. Ook wordt dit product veel gebruikt bij bedlegerige mensen of mensen die niet in staat zijn een pants over de voeten te trekken.

 

Voordelen:

  • Slips kun je zelf opnieuw strakker doen, wel vergt dit wat oefening.
  • Dankzij de grote absorptie en goede fixatie rond het lichaam, is de kans op lekken heel klein. Daarom kiezen sommigen er ook voor dit product voor de nacht te gebruiken, terwijl ze overdag een ander product gebruiken.

 

De flex

Dit product lijkt een beetje op de slip, maar het verschil is dat de flex met een elastische band om de heup wordt gefixeerd. De flex wordt veel gebruikt in zorginstellingen, doordat het makkelijker is om bij iemand aan te doen dan een slip.

 

Voordelen:

  • Makkelijker aan te brengen dan een slip.
  • Door de band om de heup is dit product extra goed gefixeerd en zakt het minder snel af dan een slip.

 

 

Zoals je ziet bestaan er vele verschillende soorten incontinentiemateriaal. Afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies, je activiteit, de kleding die je draagt en wat je zelf prettig vindt, zit er altijd wel iets bij wat jou schikt. Vergelijk ook vooral de prijzen van het incontinentiemateriaal bij jouw apotheek, diverse (online) drogisterijen en thuiszorgwinkels en let op de aanbiedingen. Mocht je een medische indicatie hebben voor jouw incontinentieprobleem, dan kun je ook altijd bij je zorgverzekeraar checken of je het eventueel vergoed krijgt.