Psoriasis, vitiligo, eczeem, lichen planus, zonneallergie, parapsoriasis en chronische jeuk: Allemaal voorbeelden van huidaandoeningen die een grote impact kunnen hebben op je leven. Je kunt er veel last hebben, bijvoorbeeld door jeuk of schaamte. Voor al deze aandoeningen kan lichttherapie effectief zijn. Maar wat houdt lichttherapie in? Kan het ook voor jou helpen? En wordt het vergoedt? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.
Wat is lichttherapie?
Ooit gemerkt dat je minder last hebt van huidproblemen op zonvakantie? Daar is een hele goede verklaring voor. Zonlicht werkt namelijk helend voor veel huidproblemen. Vandaar dat licht nu ook gebruikt wordt als behandelmethode voor veel huidziekten.
Zonlicht bevat ultraviolette straling, ook wel UV straling genoemd. Er zijn 3 soorten UV straling die van de zon afkomen, namelijk UV-A straling, UV-B straling en UV-C straling. UV-C straling wordt door de ozonlaag tegengehouden en komt op de aarde dus niet voor. Van UV-B straling verbrandt je het snelst. Deze straling is echter ook het meest effectief voor de behandeling van huidaandoeningen. Daarom wordt bij lichttherapie vaak gebruik gemaakt van UV-B licht.
Wanneer therapie met UV-B licht onvoldoende werkt, wordt er nog wel eens gekozen voor een PUVA-therapie. Hierbij wordt UV-A licht gecombineerd met psoraleen (Psoraleen + UV-A = PUVA). Psoraleen is namelijk een medicijn dat je huid wel gevoelig maakt voor UV-A licht. Zonder psoraleen zou UV-A licht dan ook weinig tot geen effect hebben op de huidproblemen.
Is een zonnebank dan ook effectief?
Kort gezegd: Nee. Een zonnebank geeft alleen maar UV-A licht af en dit is (zonder extra behandeling met psoraleen) niet effectief voor de behandeling van huidaandoeningen.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
De dermatoloog kan vaststellen of lichttherapie zinvol kan zijn en zal je hiervoor doorverwijzen. Een behandeling gebeurt meestal in een huidkliniek of in het ziekenhuis. Tijdens de behandeling moet je in een lichtcabine staan. Dit is een soort zonnebank waarin je rechtop staat. Je moet hier zonder kleding naar binnen en krijgt een speciaal brilletje om je ogen te beschermen. De verpleegkundige is altijd in de buurt en je kunt altijd zelf uit de cabine stappen.
Vaak kom je 2x per week langs voor een behandeling. Zo’n behandeling zelf duurt slechts enkele minuten. De eerste behandeling duurt zelfs minder dan één minuut. Gaandeweg wordt de behandeling steeds iets verleng tot een maximum van 20 minuten.
Je kunt echter ook thuis behandeld worden met UV-B licht. De dermatoloog doet dan een aanvraag voor lichttherapie aan huis. De benodigde lichtcabine wordt thuis afgeleverd. Dit kan een grote lichtcabine zijn, maar ook een klein apparaat voor bijvoorbeeld therapie van handen of voeten. Een verpleegkundige neemt de instructies met je door voor de belichting. Ook zal de verpleegkundige regelmatig contact opnemen om te checken hoe het gaat.
Belangrijk om te weten
- Gebruik geen zalf op de huid voordat je een lichttherapiebehandeling ondergaat. Sommige stoffen kunnen namelijk een verbrandingsreactie op de huid geven wanneer dit gecombineerd wordt met lichttherapie.
- Vermijd op de dag van de behandeling de zon. Tijdens de behandeling krijg je namelijk al de maximale hoeveelheid UV-B licht die je huid kan verdragen op een dag. Als je daarnaast ook nog in de zon komt, kan dit leiden tot verbranding.
- Na een behandeling is de huid meestal wat droger, schraler en soms pijnlijk. Hierom is het na de behandeling juist wel goed om een vette crème te smeren. De verpleegkundige of dermatoloog kan advies geven over welke crème het beste is.
- Sommige medicijnen kunnen de huid gevoeliger maken voor licht. Vertel daarom altijd welke medicijnen je gebruikt en geef het altijd door als hierin iets veranderd.
- Het is normaal dat je een paar uur na de behandeling het gevoel hebt dat je bent verbrand. Geef het echter wel door als dit langer dan een dag aanhoudt, want dan moet de duur van de behandeling wat worden verkort.
- Indien je thuis gaat beginnen met lichttherapie: Begin dan nooit zonder instructies met belichten! Bij te lange belichting kun je namelijk brandwonden oplopen.
Waarbij kan het allemaal helpen?
Bij psoriasis, vitiligo en uremische jeuk (jeuk door nierinsufficiëntie) wordt lichttherapie al veelvuldig toegepast. De effectiviteit van lichttherapie bij deze huidziekten is intensief onderzocht en aangetoond. Bij eczeem, lichen planus, zonneallergie, parapsoriasis en chronische jeuk kan lichttherapie eveneens effectief zijn. In verschillende klinische onderzoeken is het effect bewezen. Echter wordt er bij deze huidziekten wel vaak eerst andere therapie overwogen, voordat lichttherapie wordt voorgeschreven. Ook voor minder voorkomende huidaandoeningen kan lichttherapie helpen, maar hier is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.
Ben je benieuwd of lichttherapie voor jou kan werken? Vraag het dan na bij de dermatoloog. Die kan bepalen of lichttherapie geïndiceerd is en kan je doorverwijzen.
Wordt lichttherapie vergoed?
Bij ernstige huidaandoeningen, zoals psoriasis, vitiligo of eczeem krijg je UV-B lichttherapie meestal vergoed vanuit de basisverzekering. De behandeling vindt meestal plaats in het ziekenhuis, maar het ziekenhuis kan je ook apparatuur geven voor thuisgebruik. Hetzelfde geld voor lichttherapie bij de behandeling van depressie. Lees hier meer over de vergoeding van lichttherapie.