Tops en Tips voor veilig scootmobiel rijden!

Gepubliceerd op 31 juli 2024 om 21:16

Een scootmobiel is vaak een uitkomst voor als je slecht ter been bent. Het geeft je een stukje vrijheid terug en je bent minder afhankelijk van anderen. Rijden met een scootmobiel kan echter ook erg gevaarlijk zijn. Sterker nog, de scootmobiel is het gevaarlijkste vervoermiddel op de weg. Nog gevaarlijker dan een motor of een auto! Gelukkig kun je een hoop doen om het rijden stukken veiliger te maken. Je kunt een cursus volgen, maar ook bestaan er een hoop hulpmiddelen en veiligheidsaccessoires voor op je scootmobiel. In dit artikel nemen we je hierin mee en zetten enkele hulpmiddelen voor je op een rij.

Scootmobiel cursus

Een rijbewijs heb je niet nodig om met een scootmobiel de weg op te kunnen, maar voordat je dat doet, is het verstandig om een cursus of een training te volgen waarbij je leert om te gaan met je scootmobiel. In een dergelijke training leer je vooral om te gaan met je scootmobiel, je leert wat wel en niet mag in het verkeer en je krijgt tips over het (veilig) gebruik van je nieuwe vervoersmiddel.

 

Om gas te geven moet je bijvoorbeeld in de hendel knijpen en om te remmen laat je deze los. Dit is het tegenovergestelde van wat je op een fiets zou doen. Ook zul je leren hoe je met obstakels zoals een stoep of paaltjes moet omgaan en hoe je moet manoeuvreren in moeilijke situaties.

 

Tevens wordt je verteld hoe je de scootmobiel moet onderhouden, net als bij een auto. Zo zul je het profiel van je banden in de gaten moeten houden, de accu moeten checken en altijd moeten opletten of je lichten het nog doen. Een andere handige tip is om altijd op te letten of je niet iets bij je hebt of draagt zoals een jas of een tas die achter de gashendel kan blijven hangen bij het afstappen. Je wil natuurlijk niet dat de scootmobiel er ineens met of zonder jou vandoor gaat.

 

Trainingen en cursussen waar je deze dingen leert, kun je soms gratis of tegen een (kleine) vergoeding volgen. Dit kan onder andere via de leverancier van je scootmobiel, via je gemeente of via instanties zoals ouderenbonden. Je kunt altijd een cursus volgen bij rijscholen die naast rijlessen voor auto, motor en scooters ook cursussen voor scootmobielrijders aanbieden. Hier betaal je (natuurlijk) wel meer voor.


Accessoires voor de scootmobiel

Als je eenmaal een scootmobiel hebt en weet hoe je er veilig mee kunt rijden, is het misschien verstandig om te kijken naar enkele hulpmiddelen of accessoires die de veiligheid, maar ook het comfort, van het rijden op je nieuwe bolide verbeteren. We zetten er hieronder een aantal voor je op een rij:

 

  • Regen en sneeuw veroorzaken veel ongelukken. Sommige scootmobielen hebben al een overkapping, maar om je tegen de regen en de sneeuw te beschermen kun je ook een overkapping laten installeren op je scootmobiel die afneembaar is. Zo kun je met goed weer gewoon ‘open’ rijden en de kap erop zetten wanneer het regent of sneeuwt. Wat kunt u doen om maatregelen te nemen?
  • Een displaybeschermer of dashboardbeschermer is een handig en niet al te duur hulpmiddel dat er voor zorgt dat je ook wanneer het regent goed zicht houdt op je dashboard. De dashboardbeschermer van Zorgtrader (bol) is simpel en effectief. Je bevestigt de hoes met twee elastiekjes om je stuurhendels en klaar is Kees.
  • Om goed zichtbaar te zijn in het donker kun je onder andere reflectorstrips plaatsen op je scootmobiel en een hesje aantrekken of over de rugleuning hangen. Extra handig is misschien wel een rugleuningtas met een reflecterende buitenkant (Bol).
  • Net als bij een auto kun je op je scootmobiel ook een achteruitrijcamera (laten) monteren. Op het display zie je niet alleen iets wanneer je achteruit rijdt, maar je hebt ook tijdens het rijden zicht en controle op wat er achter je gebeurt. Bekijk hier alle achteruitrijcamera’s op Bol.com.
  • Het is overigens ook mogelijk om (net als in een auto) veiligheidsgordels te laten plaatsen.

 

Zo, hopelijk weet je nu hoe je veilig met je scootmobiel de weg op kunt en ben je goed voorbereid voor de tochtjes die je ermee gaat maken. Je kunt altijd naar de winkel om de scootmobiel te testen en deze kun je achteraf altijd online bestellen. Soms biedt de winkel je een mooie korting, maar mocht dat niet zo zijn, kun je ook altijd kijken of de scootmobiel via Bol.com wél met korting of überhaupt voor een lagere prijs te koop is. Hopelijk maak je met deze informatie nog vele veilige ritten op je nieuwe scootmobiel!